Més de 40 grups eixiran en la Cavalcada de les Magues de Gener el diumenge 15

València, 13 de gener de 2023

La Societat Coral el Micalet organitza la vuitena edició de la Cavalcada de les Magues de Gener, que tindrà lloc aquest diumenge 15 de gener a les 11:30. Aquesta celebració cívica adreçada a la infància, plena de música i color, eixirà des del Parterre a la plaça de l'Ajuntament, passant pel carrer de la Pau i Sant Vicent. Les Magues —Llibertat, Igualtat i Fraternitat-Sororitat—, sota el lema “Salvem el planeta”, aniran repartint contes, llibretes, retallables i punts de llibre, entre altres obsequis, i estendran el seu missatge de “felicitat, pau i cultura” des del balcó de l’Ajuntament. Abans, el cantautor Pau Alabajos oferirà una petita actuació. Aquest encontre es tracta del punt final de la Festa de la infantesa, que celebra el solstici de l’hivern amb una mirada artística, diversa i inclusiva.


La Cavalcada tornarà a ser un nexe de les tradicions valencianes, i comptarà amb la Jove Muixeranga, la Muixeranga de Sueca, la Muixeranga de la Vall d'Albaida, la Muixeranga la Socarrà de Xàtiva, la Muixeranga de València i la Muixeranga la Plana de Castelló. Els carrers vibraran amb les colles de dolçaina i tabal, com l’Associació de Música Tradicional Pepe Palau de Foios, Estrela Roja, El Tudell, Pignatelli, El Micalet, Arrancapins, La Llavor d’Almenara, Els Bastonots de Picassent, Tabalaina de Sueca, Buf-Alí i Gatzara. També la tarota i la percussió de “Dos Quinzets”. El sostre ho marcaran els gegants de Benimaclet —Moro Maclet, Tirant i Cleta—, els gegants de l’Associació Veïnal de Patraix —Baró de Patraix i Amparito la Palletera, acompanyats dels cabuts Dibuixant Manuel Gago i la Beata— i el gegant de la Falla d’Arrancapins, acompanyats de música de tabalet i dolçaina. Eixiran també els dracs i els cabuts de la Societat Coral el Micalet. L’Escola de Danses de la Ribera farà aplaudir a la gent al ritme dels seus balls, i membres de TotArt recitaran poemes d’autors i autores valencianes.


La coral feminista “Dona Veu” canviarà la lletra a cançons infantils populars del segle passat, per actualitzar-les amb missatges del segle XXI. Escola Valenciana i la CAPPEPV repartiran banderins. Les Sufragistes portaran el lema de la Cavalcada: Salvem el planeta. Altres grups, com la ludoteca de Manises o el grup d’Amics de les Bicicletes Clàssiques i Soterranya, recolzaran eixe missatge ecològic. Una de les novetats d’enguany seran les dones pallasses Clownmando Pi, professionals del circ que duran somriures als xiquets i xiquetes.


El punt internacional vindrà de l’Associació Cultural Jarit, qui aportarà el Grup “Asociación de Comparsas Carnavaleras del Oriente Boliviano”, i de la Capoeira Fills d’Angola. Obrirà la cavalcada la percussió, des de les 11h, amb Rebombori Batukada i la batukada Cucs de Velluters.


A més, altres entitats han col·laborat en la seua coordinació, com l’Associació Cultural Institut Obrer, la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, CCOO-PV o Intersindical.


Enguany, les dones que encarnen a les Magues de Gener són Maria Colomer —actriu, pedagoga teatral i directora—; Àngela Escribano —formadora en prevenció de violència de gènere— i Irina Yellows —poeta, pedagoga i orientadora educativa. Juntes, simbolitzen tres conceptes universals: la llibertat, la igualtat i la fraternitat-sororitat.
105 aniversari de Matilde Salvador


Dins de la programació de la Festa de la infantesa, el passat dimarts 10 de gener es va inaugurar la mostra “Matilde Salvador. Una vida musical”. Es tracta d’un homenatge pel 105 aniversari del naixement d’una de les compositores valencianes més importants de la història de la música. Nascuda a Castelló l'any 1918, la seua obra de creació musical comprèn diferents apartats, però destaca encara més en la música escènica i la música coral. A més, fou una respectada intèrpret del piano i pintora. Es tracta de la primera dona que va estrenar una obra al Liceu de Barcelona. Miquelet d’Honor des de l’any 1993.


La mostra suposa un recorregut per tota la seua trajectòria, i compta amb material original de l’Institut Valencià de Cultura i de col·leccions privades. Té com a fil conductor el conte biogràfic que es va repartir a la Cavalcada l’any 2022, amb textos de Cristina Escrivà i il·lustracions de Román Sánchez. Entre altres peces, s’exposen importants documents com partitures originals; cartes de Joan Fuster, Manuel de Falla, Carmelina Sánchez-Cutillas o José Iturbi; dissenys d’obres escèniques de la mateixa Matilde Salvador i de Joaquim Michavila; o dos vidres pintats per ella: “Homenatge a Pau Casals” i “9a Trobada de Música del Mediterrani”.


Es podrà visitar fins al dia 13 de febrer, dia en el qual està prevista una festa de clausura.


__________________________________________________________________FOTOGRAFIES– 01 Cavalcada Magues de Gener.


Peu de foto: Edicions anteriors de la Cavalcada de les Magues de Gener.– 02 Cavalcada Magues de Gener.


Peu de foto: Edicions anteriors de la Cavalcada de les Magues de Gener.– Cartell Magues de Gener 2023.jpg


Peu de foto: Cartell de la Cavalcada de les Magues de Gener 2023.– Més fotografies de la Festa de la Infantesa


https://drive.google.com/drive/folders/1LGxDvrxv7-I2mayrxvozVWsTLzGJCzkM
__________________________________________________________________VÍDEOS–Vídeos de la Cavalcada de la Festa de la Infantesa


https://drive.google.com/drive/folders/1LGxDvrxv7-I2mayrxvozVWsTLzGJCzkM
__________________________________________________________________
ÀUDIOS– Cançons incloses en el llibre Cançons laiques


https://drive.google.com/drive/folders/1LGxDvrxv7-I2mayrxvozVWsTLzGJCzkM


– Cançons incloses en el llibre Música i versos


https://www.elmicalet.cat/agenda/festa-de-la-infantesa/musicaiversos
__________________________________________________________________
LLIBRES


– Música i versos a l’escola


https://www.elmicalet.cat/agenda/festa-de-la-infantesa/musicaiversos– Matilde Salvador, una vida musical


https://www.elmicalet.cat/elmicaletsc/qui-som/matilde-salvador– Les 3 Magues de Gener


https://www.elmicalet.cat/agenda/festa-de-la-infantesa
__________________________________________________________________DOCUMENTACIÓ– El Micalet


http://elmicalet.cat/– Facebook. Fiesta de la Infantesa. Magues de Gener


https://www.facebook.com/maguesdegener/?eid=ARDSKHpk7GgwIUWo7MaejrQobfzItXqkI6iL7Dr6rldqJxm2I5OQmU6ue_WXiEXQKCALiz9RPgMwLqHR– Mostra d’Art. Bases


https://www.elmicalet.cat/agenda/mostradart________________________________________________________________
MÉS INFORMACIÓ I CONTACTES


– Víctor Benavides

Comunicació

Telèf. +34 672 458 707


– Meritxell Alcàsser

Secretaria

Telèf. +34 619 541 353