La Societat Coral El Micalet amplia la seua oferta educativa amb una escola de teatre i música

València, 16 de juny de 2022

La Societat Coral el Micalet amplia la seua oferta educativa i cultural amb una escola de teatre amateur en el centre de València amb un programa encaminat a millorar la concentració, comunicació i habilitats socials dels alumnes. L'actual centre d'ensenyaments no reglats de l'entitat, que ja ha obert la matrícula per al curs 2022-23, passarà a dir-se Escola de Música i Arts Escèniques Matilde Salvador. [Veure documentació adjunta].

La Escola de teatre el Micalet, un projecte innovador de la societat musical amb el lema Aprendre jugant, implementarà exercicis i tècniques en forma de jocs escènics per a desenvolupar la comunicació vital i l'autoconeixement, tant a nivell corporal com vocal; treballarà l'escolta per a poder construir i treballar en equip, eliminarà les pors d'expressar-se i poder comunicar-se des d'una perspectiva lúdica que descarrega a l'alumne de la responsabilitat i pressió d'obtindre resultats ràpids.

Altres objectius de la iniciativa, que es planteja com un “working progress” [treball en progrés] continu, seran millorar les capacitats tant a nivell intel·lectual com emocional i social, desenvolupar l'empatia, la capacitat de concentració i oferir la possibilitat d'explorar noves realitats a través del teatre i la música que contribuïsquen al creixement personal de l'alumnat infantil, juvenil i adult amb quatre programes de diversa complexitat segons les edats: Iniciació, Sensibilització, Expressió i Dramatització.

Nombrosos estudis i prestigioses investigacions científiques justifiquen i proporcionen arguments per incorporar una major i eficaç presència dels ensenyaments artístics i la música en l'educació. Les recomanacions de la UNESCO també constaten l'efectivitat pedagògica d'aquestes matèries i el Consell d'Estat, màxim òrgan consultiu del Govern, aconsellava en un dictamen que es puga accedir a elles en “condicions d'igualtat en tot el territori nacional”.

Tonetxo Pardiñas, president del Micalet, assegura que “aquesta iniciativa està dirigida a totes les edats, per aprofitar la pràctica teatral en altres àmbits que generen un creixement personal i aprendre jugant”. Pardiñas considera que “venim a oferir una oportunitat que no ofereix el sistema educatiu, que no contempla, ni dóna a les arts escèniques i la música el lloc que els correspon atenent els seus beneficis pedagògics”.


Transmetre valors

El curs iniciarà a l'alumnat en la utilització del cos, la veu, l'espai i el temps escènic per a expressar i comunicar idees, sentiments i vivències; promourà la capacitat crítica i formarà a l'alumnat com a espectador cultural; i afavorirà la transmissió de valors socials indispensables per a la convivència, l'escola activa, el diàleg constructiu i el respecte.

Així mateix, el projecte educatiu del Micalet, que donarà principi a l'octubre, propiciarà ocupar i valorar el temps lliure de manera enriquidora. L'escola de teatre comptarà amb el Teatre Micalet per a les seues mostres fi de curs.


Tallers i activitats

Escola de teatre el Micalet oferirà també uns tallers monogràfics intensius a l'estiu com el de Teatre Musical que desenvoluparà Núria Martin, del 28 de juny a l'11 de juliol, i està dirigit a alumnes que vulguen treballar i millorar en el cant, la dansa i la interpretació. El d'Improvisació, dirigit per Fran Dawoud, té com a objectius generar espais respectuosos d'expressió i creació, artística; impulsar les capacitats creatives, expressives i comunicatives i enfortir la confiança utilitzant tècniques de disciplina positiva; i es durà a terme de l'11 de juliol al 22.

El Micalet desenvolupa diverses activitats en la seua seu com Tristornus, una mostra artística de pintura i escultura 3D entorn del turisme massiu que estarà exposada fins al 27 de juny; acollirà una lectura de poemes de Joan Fuster en la qual els participants llegiran un text de l'escriptor de Sueca i un altre propi per a celebrar l'Any Fuster el 28 de juny a les 19h; i durà a terme Cinema a la Fresca, una iniciativa cultural en la qual s'oferiran pel·lícules en valencià en la plaça de Pilar durant el mes de juliol.


El Micalet, des de 1893

El Micalet, una societat musical fundada l'any 1893, va ser declarada d'Utilitat Pública en 1978 i es configura com un espai de referència per la seua important activitat educativa i cultural, així com pel seu paper en l'articulació de la societat civil valenciana. L'entitat, sense ànim de lucre, compta amb la Escola de Música i Arts Escèniques Matilde Salvador, d'ensenyaments no reglats, i el centre autoritzat Institut Musical Giner on s'imparteixen estudis oficials d'Ensenyament Elemental i Professional.

És membre de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), un gran moviment associatiu al qual aporta una dilatada història i el gran patrimoni musical que atresora des de fa 129 anys.


__________________________________________________________________


FOTOGRAFIES


– 01 Alumnat teatre (5).jpg

Peu de foto: Alumnes de teatre en el Micalet.


– 02 Alumnat teatre (11).JPG

Peu de foto: Alumnes de teatre en el Micalet.


– 03 A la llengua de Valencia (2).jpg

Peu de foto: Públic en una de les activitats de A la llengua de València.


– 04 Sala d'Exposicions del Micalet (3).jpg

Peu de foto: Exposició en la Societat Coral el Micalet.


__________________________________________________________________


DOCUMENTACIÓ


– El Micalet

http://elmicalet.cat/


Escola de teatre el Micalet

https://www.elmicalet.cat/escoladeteatre