Condol per la mort d'Enric Solà i Palerm

València, 22 de gener de 2022

La Societat Coral el Micalet plora la pèrdua d'Enric Solà i Palerm, registrador de la propietat, llicenciat en filosofia i en medicina i destacat jurista, antic membre de la Junta Directiva, Miquelet d'Honor des del 2009 i incansable estudiós i divulgador del Dret Foral Valencià.


Enric Solà va fer menció al Dret Foral Valencià en el seu parlament de gratitud pel Miquelet d'Honor, i al fet que aquest dret foral esdevé superior al dret general i s'avança en molt, al dret espanyol. Per a Enric Solà i Palerm, caldria recuperar tots els Furs i aplicar, com més aviat millor, el text de l'Estatut d'Autonomia del 2006 «per poder acabar d'una vegada per totes amb l'espoliació fiscal a què està sotmés el poble valencià des de fa més de tres-cents anys». Per a Solà, cal dotar-se d'una agència tributària pròpia i demanar una llei foral fiscal que entrebanque la cobdícia de l'estat. El conjunt dels assistents, provinents de diverses capes socials valencianes i de diverses sensibilitats polítiques situades en l'ampli espectre del progressisme cultural i polític, aplaudiren amb dedicació i profusament, la lliçó magistral que impartí Solà i Palerm amb motiu de la concessió del Miquelet d'Honor.


Amb la seua feina féu possible l'actualització i recuperació legal del Dret Foral Valencià, encara que els nostres enemics s'afanyaren a invalidar la seua tasca. A petició de Joan Fuster, el 1975 va ser autor del primer antecedent de l'estatut d'autonomia, l'Estatut d'Elx. També fou l'autor de l'Informe jurídic sobre l'ensenyament del valencià en l'etapa preautonòmica i de diferents col·laboracions en premsa escrita, moltes d'elles en el setmanari El Temps. A més del Premi Miquelet, fou guardonat amb el premi periodístic Memorial Joan B. Cendrós en la Nit de Santa Llúcia de 1987, i el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla de 2001. El 2005 publicà el llibre "Recuperem els Furs" (Tres i Quatre).