Com encenem la cultura? Diagnòstic i propostes al País Valencià

València, 16 de febrer de 2021

Una jornada online per posar el termòmetre al sector cultural, organitzada per ACICOM Associació Ciutadania i Comunicació, dins de la xarxa #TuEncenslaCultura.

Aquesta jornada comptarà amb un ample ventall de mirades expertes i actives del món de la cultura, per posar en comú els diferents estudis acadèmics i de camp per les persones implicades en l’àmbit cultural, pretenent ser una recollida de perspectives que acullen els diversos agents i sectors culturals (arts escèniques, música, poesia, audiovisual, plàstiques, llibre, …), per remar en una direcció comuna, malgrat les diferents visions que assumim.

Es desenvoluparà online el proper divendres 26 de febrer a les 18.00 hores.

Front a la situació complexa que es ve desenvolupant en els últims anys, on encara més a partir de la pandèmia els i les agents culturals hem patit, volem visibilitzar aquestes situacions patides, i reclamar una xifra adient de cara a la destinació del PIB sobre la cultura, tant a l’àmbit estatal, com a l’autonòmic. Per això es posaran en comú les diferents anàlisi i estudis realitzats de l’àmbit cultural al País Valencià. A l’acte participaran en una primera part: Inmaculada Ballesteros (Fundació Alternativas), Raül Abeledo (Econcult), Rafael Tormo (Associació d’Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló), Antonio Ariño (sociòleg) i una persona representant de la Conselleria de Cultura, en aquest apartat podrem escoltar la valoració general des de diferents vessants especialitzades, recollint veus professionals, associatives, acadèmiques, o institucionals.

A continuació passarem a escoltar les visions dels sectors culturals específics, com a mostra un botó s’esbossarà la situació de les Arts Escèniques, les Arts Literàries, les Arts Visuals, la Poesia i la Música, el món del llibre, etc. podent establir relacions i paral·lelismes entre aquestes o d’altres presents a l’àmbit cultural.

Comptarem amb la moderació d’Ana Noguera, membre del Consell Valencià de Cultura.

A la tercera par, amb l’objectiu d’obrir el debat i portar-lo a terra, llançarem les qüestions suscitades a partir de les exposicions anteriors, provinents de les implicades als diferents sectors culturals, prèviament recollides a través dels formularis, exposades a la plataforma Tu encens la Cultura, mitjançant les diferents xarxes socials associades i formulades per les presentes a l’acte.

Malgrat que entenem que marxarem amb més preguntes que respostes desitgem il·luminar el camí cap a on poder caminar juntes en aquest sender que de vegades és punxegós.

Aquest acte l’organitza ACICOM Associació Ciutadania i Comunicació, amb el suport de l’Ajuntament de València per a un projecte de Participació Ciutadana, associació que té com a missió “la millora de la dieta mediàtica i cultural de la ciutadania valenciana”: En 2020 ACICOM ha celebrat el seu onzé aniversari com a associació de caràcter cívic. Un temps en el qual els membres de l’organització han definit un entorn plural i independent que ha servit com a punt de trobada de persones que des d’òptiques diferents, han contribuït a desenvolupar un ampli ventall d’activitats en els quals el debat i l’esperit crític, s’han convertit en l’adn de tota l’organització.

La programació d’aquesta jornada s’emmarca dins de les activitats promogudes des de #Tu Encens La Cultura, una xarxa digital on visibilitzar els diversos espais culturals, entitats i ciutadans i ciutadanes que formen part i recolzen al món de la cultura. Es tracta d’una iniciativa en coordinació col·laborativa per part d’Intersindical Valenciana, Sala Carme Teatre, el Festival de poesia Vociferio, el Sindicat de la música valenciana SIMUV, la Societat Coral el Micalet, la llibreria Gaia, Biblioteques Inquietes, l’Associació Ciutadania i Comunicació-ACICOM, Sankofa-espai intercultural, Ca Revolta, l’associació d’Arts Visuals AVVAC i la productora cinematogràfica Besafilms, totes elles en suport de la cultura de proximitat al País Valencià.

Qui vullga participar haurà de realitzar la seua inscripció (gratuïta) en: https://bit.ly/3rGWCeS Més informació en el web d’ACICOM https://www.acicom.org o de la xarxa TuEncensLaCultura https://www.tuencenslacultura.org/